Explore. Dream. Discover.

Friday, February 23, 2007

MOVIES

Od té doby, co jsem tu, jsem už viděla 4 filmy. A teď bych Vám o nich chtěla něco říct, abyste měli motivaci se na ně taky podívat. Tak to vezmu od začátku:

  1. Tsotsi - 1. jihoafrický film, který získal Oscara (za neanglicky mluvený film, nebo jak se to přesně jmenuje :)). Hlavní hrdina: hlava gangu v jednom s největších townships v JAR - Soweto. Nebudu vám popisovat děj, jen řeknu, že je to dost drsný film, který zřejmě dost reálně popisuje život chudých černochů žijících v townships jednoho z nejnebezpečnějších měst světa - Johannesburgu.
  2. Blood Diamond - hollywoodský film natočený podle zprávy jedné NGO. Odehrává se v Sierra Leone a zabývá se pašováním "černých" (ilegálně vytěžených, pašovaných...) diamantů do Evropy. Zčásti se odehrává i v JAR (Kapské město), protože JAR zřejmě měla své "zástupce", kteří se na tomto obchodu, díky kterému zemřela spousta lidí, podíleli (v podobě těch, kteří ony diamanty pašovali přes hranice).
  3. Long Night's Journey Into Day - dokument, který se zabývá jednáním Truth and Reconciliation Commission, která byla sestavena v JAR v 90. letech, aby pomohla vyřešit zločiny, které tu byly napáchány během apartheidu. Vypráví příběhy 4 lidí, kteří žádají o milost v souvislosti se zločiny, které spáchaly. Dost silný zážitek, o to silnější, že to není hrané, ale skutečné.
  4. Yesterday - první film v jazyce Zulu, který se pouštěl mimo JAR. Navíc nominovaný na Oscara. Vypráví příběh o ženě jménem Yesterday, která jednoho dne zjistí, že má AIDS. Kontrast krásné jihoafrické přírody (odehrává se někde v KwaZulu Natal) s drsnými podmínkami, ve kterých tu žije spousta lidí. Navíc se zabývá tématem, které je momentálně v JAR jedním z nejdiskutovanějších - HIV/AIDS.

Takže tyhle všechny filmy vám můžu doporučit a doufám, že se aspoň na jeden z nich podíváte ;)

0 comments:

Places I've been through, travelled through, live at...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com