Explore. Dream. Discover.

Friday, February 23, 2007

WINE TOUR


Sobota 17. 2. byla dnem, kdy jsem se konečně vydala na wine tour (aby bylo jasno - nemůžete být ve Stellenbosch na půl roku a neabsolvovat wine tour, neboť se nacházíte přímo v centru wine region :)).

Odjezd byl v 10:00 a první znepokující informace přišla hned po nastartování autobusu - oběd se konal až na poslední farmě, což v důsledku znamenalo, že jsme od 10:30 do 15:00 pili víno, aniž bychom měli možnost něco k tomu sníst.

První farma - Bergkelder - byla obrovská. Napřed jsme byli zhlceni informacemi o tom, jak docílit toho, aby červené víno mělo červenou barvu, proč se dřevo na sudy musí dovážet z Evropy a z USA, když "stejné" stromy rostou tady, jak se vlastně začalo v JAR (přesněji na Kapském poloostrově) pěstovat víno apod. (bylo to včetně videa :)), a pak nás naše průvodkyně vzala do sklepa (tady se to vážně nedalo nazvat sklípkem :)) a tam jsme testovali a testovali až nám z toho skoro bylo špatně. Upřímně řečeno - po tom množství vína, které jsme zkonzumovali na první farmě, jsem si nedovedla představit, jak budeme vypadat po farmě druhé, třetí... :)

Po této obří farmě jsme se přemístili na další, mnohem menší a moc pěknou - Morgenhoff. Tady jsme opět meli možnost shlédnout video (spíš to byl takový reklamní klip), které už ovšem nikoho nezajímalo, a pak jsme se mohli vrhnout do testování, které bylo mnohem méně organizované než to předchozí a které už nikoho tolik nebavilo. :)

Poté nás náš nervózní průvodce nahnal zpátky do autobusu, abychom se dopravili na třetí - poslední farmu: Fairview Wine Estate. Tady byla největší atrakcí nejspíš koza na věži a hlavně - konečně JÍDLO! Testování vína tu šlo ruku v ruce s testováním sýrů (z nichž některé byly dost nechutné :)), ale po tom všem jedna sklenička bohatě stačila.

A opět - nervózní průvodce nás hnal, ať jsme v autubuse včas (a sám přišel pozdě :)) a pak jsme se přes "scenic route" vydali ke Stellenbosch. Po cestě jsme ještě zastavili ve Franschoek, což se zdálo být moc pěkné městečko, ovšem z nějakého důvodu jsme jím jen projeli, na konci se otočili a jeli zpět. Každopádně jsme se dověděli, že Franschoek má ve znaku slona, protože tam dřív žili sloni. :) (Podle našeho průvodce tam dřív žili lvi, sloni a dinosauři, což může být pravda, ale znělo to divně... mám pocit, že se zmínil o tom, že to tak bylo, než je lidi zabili; jen si nejsem jistá, jak to myslel s těma dinosaurama :)).

A hurá domů. Řeknu vám, po takové dávce vína v kombinaci s africkým sluníčkem a nedostatkem jídla je člověk pekelně unavený.

0 comments:

Places I've been through, travelled through, live at...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com