Explore. Dream. Discover.

Monday, April 09, 2007

Field trip - Parliament












28. března v 9:00 jsme nasedli do autobusu a vyrazili do Kayamandi vyzvednout bandu sedmáků, kteří měli na ten den naplánovaný výlet do Cape Town s exkurzí do parlamentu. Začátek byl takový jihoafrický - v autobuse pro 60 lidí nás nakonec bylo asi 70...

Cesta tam byla super, i když jsme nějakou dobu trčeli v zácpě na dálnici. Všichni zpívali, většinou v Xhosa a vzhledem k tomu, že jsou neuvěřitelně hudebně nadaní, to bylo super.

Když jsme dojeli do Cape Town (samozřejmě se zpožděním), hned jsme naběhli do parlamentu, respektive do jedné z budov, kde jsme prošli bezpečnostními detektory, abychom zase hned vyšli ven... :)

A pak už nás čekala skutečná exkurze s průvodcem, vysvětlil nám, co bylo v které budově za apartheidu, co tam je teď, děcka se pak ptali na různé věci v Xhosa, taky nás vzal na nějaké jednání, což bylo neuvěřitelně nudné, a pak už jsme museli jít, protože bylo pozdě. Respektive čas na oběd. Ale před obědem ještě proběhlo hromadné focení, což bylo zábavné, protože děcka se, obecně, rády fotí. A taky rády fotí. :)

Poobědvat jsme šli do Company's Gardens, kousek od Paramentu, ale opět to nebylo moc dobře zorganizované. :) Napřed jsme hromadně hledali záchody, které jsme sice nakonec našli, ale byly zamčené, a tak jsme se potom rozdělili do skupinek a každý tutor (moc nás tam nebylo) dostal skupinku 4 až 6 děcek na starost. Já byla s Martinou z Rakouska a našim hlavním cílem bylo najít pro naše čtyři slečny záchody. Což jsme na Long Street zvládly, ale bylo to docela těžké...

Cesta zpátky byla podobná jako cesta tam, s tím rozdílem, že jsem tentokrát seděla s Thami ("my kid", tzn. že já jsem její tutor :)) a ještě jednou slečnou, která mluvila výborně anglicky, takže jsme si celou cestu vykládaly, ona mi přeložila "freedom song" Shosholoza (http://www.youtube.com/watch?v=XJYGmzrRmbI) a rychle to uteklo. Jen jsem pak byla pekelně unavená (ale jak jeden chlapec poznamenal: "Z čeho? Vždyť jsme nic nedělali.":))

A odpoledne opět do školy...

0 comments:

Places I've been through, travelled through, live at...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com