Explore. Dream. Discover.

Friday, March 09, 2007

Grow up and get tested


Dnes (pátek 9. března) jsem konečně dospěla :) (grew up and got tested). Do 16. března tu probíhá kampaň zaměřená na boj s/proti HIV/AIDS a v rámci této kampaně si studenti můžou zadarmo nechat udělat test. Ne že bych měla pocit, že je to nezbytně nutné, BUT: everybody's doing it. :) A tak jsem šla, proč ne, když pro nic jiného, tak podpořit kampaň.

A kdyby vás zajímalo, proč to dělají, tak je to nejspíš proto, že HIV/AIDS je tu fakt problém. Cca 10% obyvatel JAR je HIV pozitivních. A podle statistik je víc než 50% úmrtí způsobených HIV/AIDS. Takže nezbývá, než se snažit lidi vzdělávat, zvlášť poté, co někteří členové vlády (spolu s prezidentem Mbekim) veřejně prohlásí, že virus HIV nezabíjí a že se dá léčit africkými bramborami, takže užívání retrovirů není nutné...

PS: JAR ale není zdaleka nejhorší, co se HIV/AIDS týče. Třeba v Botswaně je HIV pozitivních asi 40% populace. A to je fakt hodně, navíc Botswana má jen kolem 2 milionů obyvatel. Skoro všichni vojáci jsou HIV pozitivní, takže je vláda přestala posílat na mise OSN (odkud si virus přiváželi). Otázka je, jestli má ta situace řešení. Je ironií, kolik lidí se ročně nakazí nemocí, které je tak snadné zabránit. A pandemie HIV/AIDS si rychle vybírá své oběti. Během 15 let má v JAR vymřít skoro celá jedna generace... Máte někdo nápad, co s tím?

0 comments:

Places I've been through, travelled through, live at...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com