Explore. Dream. Discover.

Monday, June 25, 2007

Nelson Mandela

Samozřejmě všichni víme, kdo je Nelson Mandela. Ale nějak si nemůžu pomoct a po čtení všech těch knížek o apartheidu a podobných zvrácenostech sem o něm musím něco málo napsat, protože je to prostě fascinující osobnost. Co jiného se taky dá napsat o člověku, který byl 26 let nespravedlivě vězněn a stejně byl po propuštění schopný odpustit a nemstít se těm, kdo ho tam zavřeli, i když měl určitě řadu důvodů?
Nelson Rolihlahla Mandela se narodil 18. července 1918. V roce 1942 úspěšně dokončil studia na University of Witwatersrand a stal se z něj právník. Dva roky poté se stal členem ANC (African National Congress, v současné době vládnoucí strana, která bude vládnout ještě asi pěkně dlouho) a po roce 1948 (kdy ve volbách zvítězila National Party a oficiálně tak zahájila éru apartheidu) se zapojil do boje proti apartheidu.
V roce 1960 byl ANC oficiálně zakázán (nejspíš na základě zákona o teroristech, nebo něčeho podobného), což bylo následováno, na Mandelův popud, vytvořením Umkhonto we Sizwe, ozbrojeného křídla ANC (protože se ukázalo, že dohodami a bez násilí se situace řešit nedá). Mandela byl v roce 1962 odsouzen k 5 letům vězení, což se o dva roky později změnilo na doživotí, když byl odsouzen za snahu násilně svrhnout vládnoucí režim. Roky 1964 až 1984 strávil ve vězení na Robben Island, na samotce (já sice na Robben Island ještě nebyla, ale ti, co tam byli, byli v šoku, když viděli onu místnůstku, ve které strávil 20 let svého života). Poté byl přemístěn do Pollsmoor Prison (vězení s nejvyšší ostrahou v Cape Town) a v roce 1988 do vězení Victora Verstera v Paarl, odkud byl nakonec propuštěn.

Postupem času, ačkoli zavřený ve vězení a prakticky bez kontaktu s vnějším světem, se stal symbolem boje proti apartheidu. Vyslovit jeho jméno na ulici údajně znamenalo jistou cestu na policii. Jeho fotky nesměly být vytištěny v žádných novinách, takže když byl po 26 letech propuštěn, nikdo vlastně pořádně nevěděl, jak vypadá. On sám k této pověsti značně přispěl tím, že soustavně odmítal nabídky na propuštění, protože ty si vždycky kladly nějaké podmínky, většinou týkající se jeho slibu, že se nebude nijak politicky angažovat.

Nakonec ovšem vůdcům National Party (konkrétně to byl de Klerk) došlo, že situace je neudržitelná, zejména vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci země spojené s odlivem zahraničních investic. Nelson Mandela, v souvislosti s koncem apartheidu, tak byl propuštěn, čemuž ovšem předcházely rozhovory o budoucnosti JAR, dohody apod. Režim, který v JAR vládl přes 40 let (co vám to připomíná? :)) se totiž nedá změnit ze dne na den. A tak začaly "talks about talks" (tím je myšleno zhruba to, že se jednalo o tom, o čem se vlastně bude jednat). A to vše vyvrcholilo v květnu 1994 prvními demokratickými volbami v JAR, ze kterých Nelson Mandela odcházel jako všemi milovaný a respektovaný prezident (kterým byl do roku 1999, kdy ho vystřídal Thabo Mbeki, který se v mnoha věcech, zejména v oblasti politické - např. Mbeki byl, na rozdíl od Mandely, komunistou - od Mandely značně liší). Rok předtím, v roce 1993, dostal Mandela, určitě zaslouženě, Nobelovu cenu míru (a z jejich stránek jsem taky čerpala některé informace).

PS: Vím, že je to stručné, ale je to to nejlepší, co jsem momentálně schopná vytvořit. :)

0 comments:

Places I've been through, travelled through, live at...
Make yours @ BigHugeLabs.com
Make yours @ BigHugeLabs.com